keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Neljäs tehtävä

IV tehtävä: esseekirjoitelma

Torstain 5.9. tunnilla tehdään harjoituksia, joiden avulla palautetaan mieleen, millainen kirjoitelmatyyppi on ylioppilasessee.

Maanantain 9.9. ja tiistain 10.9. tunnit käytetään oman esseen kirjoittamiseen. Esseiden aiheina käytetään vanhoja ylioppilaskoetehtäviä.

Torstaina:

Harjoitustehtävä a.

Tee itsellesi kooste esseekirjoitelman ominaisuuksista. Työotsikkona voisi olla "Mikä on (ylioppilas)essee ja miten se tehdään?" Voit kirjoittaa kokonaisia lauseita ja/ tai ohjemaisia lauseita ranskalaisin viivoin. Käytä materiaalina omaa oppikirjaa (Särmä), Mika Auramon kokoamaa sivustoa, ylioppilastutkintolautakunnan ohjeistusta ja mitä tahansa, mitä löydät vaikkapa netistä. Muista mainita postauksesi lopussa, mitä lähteitä olet käyttänyt.

Älä kopioi suoraan ohjeita mistään muualta. Tehtävän tarkoitus on, että hahmotat itse mahdollisimman tarkasti, millainen kirjoitelma on ylioppilasessee, olipa se sitten otsikko- tai aineistoessee. Tee siis ohjeistasi sellaiset, että ymmärrät ne itse ja voisit kuvitella jonkun muunkin saavan niistä hyötyä itselleen.

Ohjeissa voi kuvata tehtävätyyppejä ja antaa ohjeita kirjoitusprosessia varten  (ideointi, suunnittelu, rakenne, tehtävänanto...).

Voit jäsentää tehtävän niin, että ensin kirjoitat siitä, millaisia tekstejä esseekirjoitelmat ovat ja seuraavaksi teet hyvät ohjeet esseen kirjoittamista vasten.

Mika Auramon sivusto

Ylioppilastutkintolautakunnan määräykset

Ylen abitreenien ohjeita

Harjoitustehtävä b.

Valitse jokin alla olevista takavuosien otsikkoesseetehtävistä ja kirjoita siihen kaksi vaihtoehtoista aloituskappaletta. Aloitustapoja voit kerrata vaikka Särmä-kirjasta tai tästä linkistä.


1. Kauppakeskuksessa on kaikkea, mitä voi toivoa, jopa kappeli. Mitä se kertoo
yhteiskunnastamme?

2. Bloggaan – olen siis olemassa

3. Pitäisikö verkossa kirjoittavan esiintyä omalla nimellään?

4. Voiko lehtikuvaan luottaa?

5. Miksi suomalainen metallimusiikki menestyy maailmalla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti