sunnuntai 19. elokuuta 2012

Toinen teksti

II tehtävä

Kirjoita mielipideteksti itse valitsemastasi aiheesta. Muista määritellä ensin tekstin teesi eli pääasia. Tämän jälkeen kannattaa miettiä, millaisia perusteluja eli argumentteja käytät. Pyri perustelemaan mielipiteesi laajasti ja monipuolisesti. Tämän tekstin on tarkoitus olla laaja, esseemäinen teksti.

Jäsentelyn eli asioiden esittämisjärjestyksen miettimiseen saat apua tämän blogin "mielipidekirjoitus" -välilehdeltä. Siellä on valmiita rakennemalleja, joita voit hyödyntää. Myös Särmä -kirjan sivulla 368 on ongelmanratkaisujärjestys, joka sopii mielipidekirjoituksen rakennemalliksi.

Erilaisia argumentointitapoja on nimetty muun muassa seuraavalla etälukion sivulla:


http://www02.oph.fi/etalukio/aidinkieli/kurssi3/argumentointi.html


Voit käyttää mielellään tekstissäsi taustatietoja.Voit myös kirjoittaa vastineen jonkun toisen kirjoitukseen. Muista mainita lähteesi. Kun tekstisi on valmis, merkitse tekstisi teesi eli ydinajatus jollakin muulla värillä kuin mitä muussa tekstissä on käytetty.

Kirjoittamiseen käytetään aikaa kaksi oppituntia.

Tunnilla tarkastelemme aluksi lyhyesti Susanna Kaupin Ylänurkka-kolumnia "Harrastaa, ei harrasta". Etsimme kolumnista mielipidekirjoituksen rakennepiirteitä  sekä nimeämme tekstin teesin.
Kolumni on luettavissa Etelä-Saimaan sivulla:
 
Harrastaa, ei harrasta

Mielipidekirjoitus- välilehdellä on nimetty retorisia keinoja eli sellaisia kielen keinoja, joilla voi tehostaa mielipidetekstin perillemenoa. Palauta nämä neloskurssilta tutut asiat mieleesi ja hyödynnä keinoja omassa tekstissäsi

Jos saat tekstisi valmiiksi, ja aikaa on vielä jäljellä, toimi seuraavasti:

1. Lue jonkun muun kurssilaisen kirjoittama mielipideteksti ja kirjoita siihen lyhyt kommentti. Kommentissa on tarkoitus ottaa kantaa tekstin sisältöön eli ydinajatukseen. Jos jokin asia on mielestäsi erityisen nasevasti tai oivaltavasti sanottu, mainitse myös siitä. 

2.
Mene Etelä-Saimaan verkkolehden mielipideosastolle ja valitse sieltä jokin mielipideteksti (pääkirjoitus, ylänurkka tai lukijat-osio) Voit myös valita mielipidetekstin jostain muualta, Tekstin on kuitenkin oltava mielipidekirjoitus, ei pelkästään keskustelupalstan kommentti. Kirjoita tekstille vastine ja julkaise se omassa blogissasi.

Vastine aloitetaan viittaamalla tekstiin: Matti Mäkinen kirjoittaa 3.4. Etelä-Saimaan yleisönosastossa Lauritsalan liikennejärjestelyistä otsikolla Kävelykatu Lauritsalaan.

Sen jälkeen, kerrotaan, mikä tekstin teesi eli ydinajatus on."Hänen mukaansa... "

Seuraavaksi kerrotaan oma kanta asiaan ja perustellaan sitä: "Itse olen sitä mieltä, että..."

Vastine saa olla lähes samanmittainen teksti kuin oma yleisönosastokirjoituksesi on.

3. Voit myös - mikäli ehdit - kirjoittaa vastinetta lyhyemmän tekstin eli kommentin itseäsi kiinnostavaan mielipidetekstiin, esimerkiksi elokuva- tai peliarvosteluun. Liitä kommentoimasi teksti linkkinä kommenttisi yhteyteen.